fbpx
0

Da li iznajmiti kuću ili apartman na dan?

Pomoć pri izboru

Da li iznajmiti kuću ili apartman na dan?

 

Dok tražimo savršen apartmanski smeštaj poznat kao “stan na dan”, svi imamo idealističnu predstavu o životnom stilu koji nam takvo prenoćište donosi. Za jedne je to miran dom, sa krasnom baštom i dovoljno prostora za kućnog ljubimca. Za druge, to je luksuzni apartman blizu javnog prevoza, opremljen teretanom ili đakuzijem.

 

Možda ste uvereni da znate u kakvom objektu želite da živite, ali nemojte isključiti druge opcije pre nego što razmotrite sledeće faktore:

 

Način života

 

Da li ćete izabrati porodičnu kuću ili apartman na dan, zavisi od preferiranog životnog stila. Ako su Vam potrebni mir, tišina i intimna atmosfera, onda apartmanski smeštaj nije najbolje rešenje. Pored zvučne izolacije, kuća nudi dovoljno prostora za vrtlarstvo i dovođenje velikog psa. Kuće su pogodne za prijatelje i porodicu, jer obično poseduju veliki prostor za privatne zabave.

 

S druge strane, ako se oslanjate na javni prevoz, povoljan apartmanje najčešće lociran tamo gde je pristup ovim uslugama lakši. Stanovi su obično bliži šoping centrima, malim radnjama i restoranima, što ih čini pogodnim za ponoćne obroke i zabavu.

 

Cene i troškovi

 

Imajte na umu dodatne troškove povrh cene zakupa stana. Važno je da ih unapred razmotrite kako biste znali tačno šta dobijate za svoj novac. Naime, najam kuće će verovatno biti skuplji, pogotovo ako uračunate cene grejanja ili hlađenja za čitavu stambenu površinu. Međutim, ako nađete all-inclusive jeftin apartman, troškovi mogu biti višestruko manji za sličnu kvadraturu.

 

Još jedan izdatak na koji treba paziti je prevoz. Korišćenje automobila je samo po sebi trošak, a parking često nije uključen u cenu zakupa stana. Ako tražite stan za izdavanje u višespratnoj zgradi, nema garancija da je parking ili garažni prostor dostupan za sve stanare.

 

Veličina

 

Veličina smeštaja, kao i broj članova porodice, svakako su prva stavka pri izboru privatne kuće u predgrađu ili studio apartmana. Kuća pruža više prostora za brojniju porodicu, naročito ako imate malu decu koja žele da se igraju i trče okolo. Međutim, ako ste singl ili prostor delite sa cimerom, povoljni apartmani su manji i samim tim lakši za održavanje. Zgrade obično imaju i profesionalne nastojnike, dok su vlasnici kuće često odsutni i nedostupni.

 

Posebne pogodnosti

 

Mnoge zgrade i apartmanski blokovi imaju posebne sadržaje za fitnes i zabavu. To može biti zatvoreni bazen, teretana, sauna, pa čak i mini bioskop. S druge strane, kuće nemaju toliko pogodnosti, ali ako se nalaze u modernom kvartu ili naselju, verovatno u blizini postoje igrališta, parkovi ili sportski tereni.

 

Bilo da razmatrate porodičnu kuću ili stan u Beogradu, neka Vam opcije budu otvorene. Jer, niti sve kuće imaju predivne bašte, niti su svi stanovi u strogom centru grada.