fbpx
0

Šta videti

Pomoć pri izboru
Mapa
Podeli na:

Šta videti u Beogradu?

 

Atrakcije

 

 1. Kalemegdan spada u znamenitosti prvog reda i svakako ga vredi obići. Podignut kao kompleks odbrambenog karaktera iznad ušća Save u Dunav, danas predstavlja muzej na otvorenom.
 2. Skadarlija je prilika da provedete veče u legendarnoj kaldrmisanoj ulici i doživite duh prošlih vremena. U skadarlijskim restoranima čekaju vas nacionalni specijaliteti i zvuci starogradske muzike.
 3. Knez Mihailova je prepoznatljiva gradska ulica koja leži na ostacima antičkog grada. Tokom 1880-ih, imućne beogradske porodice podigle su sebi kuće u ovoj ulici, pretvorivši je u trgovački centar i glavno gradsko šetalište.
 4. Trg Republike je kulturno i društveno čvorište Beograda. Okružen je istorijskim zdanjima poput Narodnog pozorišta izgrađenog po ugledu na milansku Skalu.
 5. Sava Promenada se nalazi u okviru novoizgrađenog kvarta Beograd na vodi. Ovde vas očekuje bogata gastronomska ponuda, biciklistička staza, teren za odbojku i teretana na otvorenom.

 

Muzeji

 

 1. Narodni muzej je nesumnjivo najstariji i najvažniji domaći muzej. Osnovan je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine. Muzejski fond sadrži preko 400.000 eksponata.
 2. Konak kneginje Ljubice je primer gradske arhitekture iz prve polovine 19. veka. Građen je 1829-1831. godine kao zvanična rezidencija kneza Miloša Obrenovića.
 3. Muzej Nikole Tesle je otvoren za javnost 20. oktobra 1955. godine. Ova institucija čuva naučnu i ličnu zaostavštinu slavnog naučnika.
 4. Etnografski muzej čuva bogato narodno nasleđe u okviru stalne postavke, ali i kroz organizovanje tematskih izložbi. Osnovan je 1901. godine odvajanjem od Narodnog muzeja.
 5. Muzej savremene umetnosti je građen od 1960. do 1965. godine, a osnivač je ugledni slikar Miodrag B. Protić.
 6. Kuća cveća je deo Muzeja istorije Jugoslavije i jedno je od omiljenih turističkih mesta u Beogradu. Sagrađena je 1975. godine, kao zimska bašta za potrebe tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

 

Spomenici

 

 1. Pobednik je sagrađen 1912. godine u čast pobede srpske vojske u Prvom balkanskom ratu. Pobednika je oblikovao ugledni vajar Ivan Meštrović.
 2. Vukov spomenik je podigla beogradska opština na jednom od najvećih gradskih trgova 1937. godine, uoči obeležavanja 150 godina od rođenja Vuka Karadžića.
 3. Spomenik Neznanom junaku je izgrađen po želji kralja Aleksandra I Karađorđevića, 1938. godine. Mauzolej Neznanom junaku je najmonumentalniji javni spomenik na najvišoj koti Beograda.
 4. Spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću je podignut ispred Narodnog pozorišta 1882. godine, na mestu nekadašnje Stambol Kapije. Spomenik je delo umetnika iz Firence, Enrika Pacija.
 5. Spomenik Stefanu Nemanji je omaž tvorcu srpske države, visine čak 23,5 metra i težine oko 80 tona. Opremljeno modernom rasvetom, ovo zdanje krasi glavni grad od 27. januara 2021. godine.

 

Bogomolje

 

 1. Hram Sv. Save se nalazi na vračarskom brdu i jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Prema predanju, podignut je na mestu gde su u vreme turske vladavine spaljene mošti Svetog Save.
 2. Saborna crkva od 1979. godine ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Smatra se da je upravo ova crkva imala veliku ulogu u periodu oslobađanja prestonice od viševekovnog turskog ropstva.
 3. Manastir Rakovica je posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu. Na sadašnjem mestu se nalazi od 16. veka.
 4. Bogorodičina crkva je izgrađena 1780. godine za potrebe grčke i srpske zajednice. Crkva poseduje bogatu riznicu i zbirku arhivskog materijala iz kojeg se izdvaja moskovsko Jevanđelje iz 1782. godine.
 5. Bajrakli džamija, jedina aktivna džamija u Beogradu. sagrađena je oko 1575. godine. Uz džamiju je izgrađena medresa, verska srednja škola.

 

Dvorovi

 

 1. Stari dvor, palata dinastije Obrenović, sagrađen je između 1882. i 1884. u maniru arhitekture akademizma 19. veka.
 2. Stotinak metara dalje, na Andrićevom vencu, nalazi se Novi dvor, sagrađen za potrebe dinastije Karađorđević u periodu između 1911. i 1922. godine. Danas je Novi dvor zgrada predsednika Republike Srbije.
 3. Beli dvor je građen od 1934. do 1937. unutar kraljevskog poseda na Dedinju, a lociran je u blizini Vojnomedicinske akademije (VMA).
 4. U okviru istog kompleksa nalazi se Kraljevski Dvor, kao nekadašnja rezidencija Kralja Aleksandra I i Kralja Petra  II. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu, danas poznata kao dom prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

 

Česme

 

 1. Česma Mehmed-paše Sokolovića je najstarija očuvana česma u Beogradu, sagrađena u 16. veku. Nalazi se na Beogradskoj tvrđavi, pored Defterdarove kapije i bedema Gornjeg grada.
 2. Delijska česma je jedna od najstarijih u gradu, pominje se još u 17. veku. Prvobitna Delijska česma nalazila se ispred Delijskog konaka, u kojem su odsedali turski vojnici, na uglu ulica Knez Mihailove i Vuka Karadžića.
 3. Terazijska česma je podignuta 1860.u čast povratka kneza Miloša Obrenovića na srpski presto.
 4. Čukur česma se nalazila na mestu gde i danas postoji spomen obeležje na uglu Dobračine i Gospodar Jevremove ulice.
 5. Saka česma se nalazila na uglu ulica Gospodar Jovanove i Kralja Petra, u delu grada koji se nazivao Zerek. Upravo sa ove česme sakadžije su najčešće raznosile vodu po domaćinstvima.

 

Parkovi

 

 1. Tašmajdanski park je izgrađen 1954. godine. Prostor parka je služio za izložbe skulptura posle kojih su se mnoge i zadržale u njemu. Na Tašmajdanu i oko njega danas se nalaze crkva Sv. Marka, Ruska crkva, Glavna pošta, SRC Tašmajdan, kafana Madera, Radio-televizija Srbije.
 2. Pionirski park je nekadašnji dvorski park koji je preuređen posle Drugog svetskog rata. Danas se u starim dvorskim zdanjima nalaze kabinet predsednika Republike Srbije i Skupština grada Beograda.
 3. Karađorđev park se nalazi na Vračaru, na padini iza Svetosavskog trga, između Bulevara oslobođenja i Nebojšine ulice. Formiran je na mestu nekadašnjeg logora srpske vojske koja je sa Vračara 1806. godine krenula u oslobađanje Beograda.
 4. Topčiderski park se sastoji iz dva dela, uređenog areala i park šume. U njemu se nalazi šest spomenika kulture kao i retke vrste drveća.
 5. Park Manjež se nalazi u najužem centru grada, a naziv je dobio po školi jahanja koja se tu nekada nalazila. Park predstavlja jednu od retkih zelenih površina užeg dela grada, podignutih između dva svetska rata.

 

Reke

 

Beograd leži na dve velike reke, ali još uvek nije u potpunosti sišao na njihove obale. Dužina rečnih tokova na teritoriji Beograda je 200 km. Na tom području se nalazi 16 rečnih ostrva, od kojih su najpoznatija Ada Ciganlija, Veliko ratno ostrvo i Gročanska ada. Najznačajnija i najduža reka posle Save i Dunava svakako je Topčiderska reka. Izvire nedaleko od Ralje, a uliva se u Čukarički rukavac na Savi, kod Hipodroma. Dužine je oko 30 km i protiče kroz nekoliko gradskih i prigradskih naselja.

 

Okolina

 

 1. Ljubiteljima prirode i sportskih aktivnosti preporučujemo Bojčinsku šumu koja se nalazi na svega 30 km od Beograda. Pored prirodnih i netaknutih lepota, ova šuma je puna zabavnih aktivnosti za sve posetioce. Konjički klub Bojčin nudi najlepše i najbolje konje za jahanje, kao i sadržajan program za decu i odrasle.
 2. Planina Avala je na samo 17 km od Beograda, i osim lepih parkova, izvora, flore i faune, obiluje kulturno-istorijskim spomenicima. Simbol Avale i čitavog Beograda svakako je Avalski toranj sa kojeg se proteže neverovatan pogled.
 3. Kosmaj je najniža planina u Šumadiji, ali je jednako lepa i raskošna. Savršena je za porodične izlete u prirodnom ambijentu. Planina Kosmaj je na 45 minuta vožnje od Beograda. Na Kosmaju se nalaze manastiri Tresije i Pavlovac, Selters banja, Markovačko jezero, Orašac i Spomenik despotu Stefanu Lazarevću.