fbpx
0

Korisni saveti za uređivanje terase

Pomoć pri izboru

Korisni saveti za uređivanje terase

 

S obzirom da većina vlasnika iznajmljuje stanove a ne kuće sa velikom baštom ili travnjakom, obično se susrećemo sa balkonom, u najboljem slučaju terasom. Ipak, sa malo znanja i dobrog ukusa, ovi prostori se mogu pretvoriti u male herbalne oaze. Inspiraciju možete da pronađete na Instagram profilima uglednih dizajnera enterijera, ali i spretnih i kreativnih anonimusa. Ova vrsta potrage je sjajan način da provedete vreme, no ako preferirate konkretne smernice, izdvojili smo praktična rešenja za vaš apartmanski smeštaj.

 

Drvene palete

 

Jeftini apartmani su obično skromnije kvadrature i nemaju mnogo prostora za odlaganje stvari. U takvim uslovima drvene palete mogu biti od velike koristi, pa vredi otići do lokalne prodavnice i nabaviti par komada. Dovoljno je da dve palete složite jednu preko druge, nabacite par jastuka, i tako napravite udobno mesto za sedenje na vašem balkonu.

 

One mogu da posluže i kao police ili kontejneri za prenošenje sitnica tokom selidbe, nakon što potrošite sve kutije. Budući da su kabaste i otporne na vremenske prilike, palete su zgodne za sedenje ili skladištenje na poluotvorenom prostoru.

 

Viseće saksije

 

Ako prošetate kroz lokalni apartmanski kompleks, verovatno ćete na susednim terasama videti pregršt biljaka. Biljke su najbolji način da osvežite stan za izdavanje, bez obzira koliko je mali ili skučen. Možda vaš balkon već ima instalirane kuke za kačenje biljaka, u suprotnom, klasične saksije su uvek dobro rešenje. Valja se potruditi i oko izbora biljaka i pripadajućih saksija, kako bi se što bolje uklopile u postojeću estetiku i kućna pravila.

 

Dekorativne ograde

 

Svaki apartman na dan na balkonu ima bazičnu ogradu, ali to su dosadne metalne šipke bez mnogo šarenila i kreativnosti. U ovom slučaju ograničenje je strukturne prirode, jer ne možete tek tako da zamenite kompletnu konstrukciju. Zato mnogi vlasnici investiraju u ukrasne ograde koje se kače na balkonske rešetke. Dekorativna ograda je korisna iz nekoliko razloga: prvo jer omogućava personalizaciju balkonskog prostora, stvara ušuškan ambijent i čuva privatnost dok se sunčate, spavate ili čitate knjigu.

 

Višenamenski nameštaj

 

Ukoliko ste planirali da svoj balkon pretvorite u mali dnevni boravak, skromna površina deluje kao nepremostiva prepreka. Jedini način da ostvarite svoju prvobitnu zamisao jeste upotreba nameštaja dvostruke namene. To može da bude klupica sa podnim fiokama u koje možete da smestite suvišne stvari i odeću. Takođe, neke stolice imaju ugrađene držače za čaše, tako da vam klasičan kafe-stolić neće biti neophodan.

 

Dakle, i pored navedenih ograničenja, vaš stan na dan može da dobije krasno uređenu terasu. Osim pomenutih akomodacija, postoji sijaset dodataka pomoću kojih možete urediti vaš balkon baš onako kako ste zamislili. Potražite multipraktični nameštaj ili nabavite biljke u saksiji, kako bi vaš povoljan apartman poprimio domaćinsku toplinu. Za koji god pristup da se odlučite, budite sigurni da će vaši gosti to umeti da cene.