fbpx
0

Pet načina da napravite trpezariju u malom stanu

Pomoć pri izboru

Pet načina da napravite trpezariju u malom stanu

 

S obzirom da je manjak prostora sve ćešći problem u modernim apartmanima, imati zasebnu trpezariju deluje kao nerealno očekivanje. Zato je potrebno pronaći metode za maksimalno iskorišćenje svakog centimetra vašeg doma. Bez obzira da li ste skloni minimalističkom pristupu ili komfornom prostoru za obedovanje, navodimo pet načina za kreiranje trpezarije kada Vaš apartman na dan raspolaže skromnijom kvadraturom.

 

Razvucite i sklopite

 

Planiranje funkcionalne trpezarije za mali i jeftin apartman iziskuje kreativnost i pragmatično razmišljanje. U takvim okolnostima, kupovina rasklopivog stola deluje kao pametan izbor. Dakle, štedite prostor i imate kompaktan stolić za svakodnevnu upotrebu, a rasklapate ga samo kad vam dolazi veće društvo. Naravno, suvišne stolice mogu biti spakovane kada se ne koriste.

 

Lepo i neobično

 

Ukoliko Vaš povoljan apartman nema zasebnu prostoriju ili kuhinja nema dovoljno prostora, zašto trpezariju ne postaviti na sasvim drugom mestu? Pristupite problemu kreativno i iskoristite manje očekivani deo stana gde se može servirati obrok. Recimo, ako Vaš stan za izdavanje ima veći hodnik, možete ga mudrije iskoristiti nego zatrpavati ga ormarima koji nikad nisu u upotrebi.

 

Ne ignorišite zidove

 

Postavljanje nameštaja uza zid često se smatra neprikladnim zbog estetskih principa. Ali pravila postoje da bi se kršila, zato ova opcija može biti najbolje rešenje za mali apartmanski smeštaj. Ako je reč o vrlo uzanoj sobi, iznenadićete se koliko prostora se oslobodi kada astal spojite sa zidom ili prozorom. Tako svakodnevno možete uživati u dodatnom prostoru, a sto vratiti na sredinu sobe samo u posebnim prilikama.

 

Razmišljajte vertikalno

 

Uređivanje male kuhinje je naporan posao i često nam se čini da ne postoji ni pedalj za pristojan trpezarijski kutak. Međutim, ako posuđe slažete na vertikalne police sve do plafona, odmah ćete udvostručiti gabarite prostorije. Na ovaj način, uz dobro i detaljno planiranje, moguće je napraviti kompaktnu trpezariju a da kuhinja ne postane prenatrpana.

 

Dvostruka namena

 

Ako morate da se odlučite između radnog kutka i trpezarije, dobra vest je da jedno ne isključuje drugo. Naime, ako posedujete zgodan radni sto, on se može preurediti i lako pretvoriti u švedski sto. Ova ideja ne samo da štedi prostor, već povoljno utiče na atmosferu radnog segmenta koji može da postane monoton ako se koristi samo za jednu svrhu.

 

Razmislite o ovim savetima i preispitajte prednosti života u malom stanu: troškovi su niži jer ne morate da kupujete mnogo opreme, a i lakše ga je održavati i preuređivati. Kada postoji volja, postoji i način, još ako se oslonite na svoju maštu, možete dobiti udoban stan na dan u Beogradu u uslovima skučenog stambenog prostora.